30 d'abril de 2024

“Fins que no deixem clar que la violació té conseqüències reals i nefastes, mai canviarem el rumb”. 

de ANUE

Informació informativa de l’Ambaixadora de Bona Voluntat d’ONU Dones, Danai Gurira, davant el Consell de Seguretat de l’ONU en el debat obert anual sobre la violència sexual relacionada amb els conflictes, seu de l’ONU, 23 d’abril de 2024. 

“Vuitanta cèntims és tot el que necessites per a comprar a un nen i violar-lo en una anomenada Maison de Tolerance en un campament per a persones desplaçades internament en l’est de la RDC [República Democràtica del Congo].” Així comença el discurs captivador de l’ambaixadora d’ONU Dones, Danai Gurira. 

L’ambaixadora explica que aquest és el món en el qual encara vivim, on les zones de conflicte són zones de terror per a dones i nens. El que més sorprèn és com aquests crims es cometen a tot el món, que vast i estès s’ha tornat el problema, perquè aquesta situació s’ha tornat prevalent en més països, no en menys. 

Danai Gurira fa una crida urgent als Estats membres per la la tràgica realitat de violència sexual que s’amaga en totes les zones de conflicte al voltant del món. El discurs crida l’atenció sobre l’escala global de la violència sexual relacionada amb conflictes, esmentant països i regions específiques on és rampant. Critica als mitjans per no cobrir adequadament aquestes atrocitats i destaca la importància d’amplificar les veus dels supervivents.

L’ambaixadora discuteix els conflictes en curs a Sudan, la República Democràtica del Congo (RDC) i Etiòpia, on la violència sexual continua sense parar per causa del paper que ostenta la despesa militar i la proliferació d’armes en la perpetuació d’aquests crims. A causa d’això, s’advoca pel control d’armes com a mitjà per a combatre la violència sexual.

No obstant això, també destaca fefaentment la impunitat com un problema important, amb els perpetradors sovint evadint conseqüències a causa del poder polític o la intimidació. El discurs exigeix responsabilitat i justícia per als supervivents, condemnant les cultures d’impunitat que permeten que aquests crims persisteixin.

És per això que l’ambaixadora Gurira insta els Estats membres a prendre mesures per a prevenir la violència sexual en conflictes, emfatitzant la necessitat de conseqüències reals per als perpetradors i canvis sistèmics per a abordar les causes fonamentals del problema. Conclou instant esforços incansables per a combatre la violència sexual i protegir les víctimes més vulnerables.

“Hem de reconèixer a dones i supervivents a tot el món. Res és més perillós que els crims que no són reconeguts, crims que no són vists i se’ls permet persistir.”

https://www.unwomen.org/en/news-stories/speech/2024/04/speech-until-we-make-it-clear-there-are-consequences-for-rape-real-dire-consequences-we-will-never-turn-the-tide-of-it

Pin It on Pinterest