6 de febrer de 2024

Dia internacional contra la mutilació genital femenina

de ANUE

Avui dia 6 de febrer se celebra el Dia Internacional contra la mutilació genital femenina. La mutilació genital és una pràctica tradicional adreçada majoritàriament a les dones que consisteix en l’extirpació o alteració dels genitals amb finalitats no mèdiques.

Aquesta tradició popular en molts països signfica una vulneració de diferents drets humans de les víctimes:

  • Article 1 sobre el dret contra la discriminació de la dona de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (CEDAW).
  • Article 5 sobre la protecció dels infants per part dels pares, família i/o comunitat de la Convenció sobre els Drets dels Infants.
  • Article 5 sobre el dret a no patir cap tipus de tracte denigrant, inhumà i/o cruel de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH).

El 2020, segons les Naciones Unides, més de 200 milions de dones en són supervivents que alhora no deixa de ser una vulneració més per a poder desenvolupar-se físic i mentalment al llarg de la vida. L’aturament i la lluita contra aquestes pràctiques representen la defensa dels drets sexuals i reproductius seguint l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5 sobre la promoció de la igualtat de gènere l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

En conclusió, és essencial la ratificació de legislació nacional per a reduir el nombre de pràctiques diàries de les mutilacions genitals femenines arreu del món mitjançant l’educació sexual i el seu accés, la prestació de serveis mèdics de qualitat i el foment de seguir les bones pràctiques recollides per l’Informe anual de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i informes de l’Oficina de l’Alt Comissionat i del Secretari General de 2015.

Pin It on Pinterest