5 de febrer de 2024

VIOLÈNCIA VICÀRIA. QUAN LA VIOLÈNCIA MASCLISTA VA MÉS ENLLÀ DE LA TEVA PERSONA: EL MALSON ESPANYOL

de ANUE

La violència vicaria és l’expressió més cruel de la violència de gènere. Consisteix en instrumentalitzar els fills i les filles per causar dolor a les seves mares. A Espanya, al voltant de 40 menors han estat assassinats com a conseqüència directa de la violència masclista, sent l’assassí el pare biològic en 37 d’aquests casos. La violència de gènere es converteix en una altra forma de maltractament infantil quan considerem que més de la meitat dels fills menors de les dones maltractades pateixen també maltractaments, arribant a ser deshumanitzats i instrumentalitzats darrere de fer mal i mantenir el control del veritable objectiu d’aquesta violència: la dona, que viurà permanentment amb la pèrdua, la càrrega i el sentiment de culpa. Aquest article, per tant, aborda el tema de la violència vicaria a Espanya, fent una anàlisi legal i prenent en consideració els règims actuals de guarda i custòdia, així com també de visites. A més, analitza el malson de Juana Rivas i la manca de perspectiva de gènere en el sistema judicial espanyol, posant sobre la taula la necessitat d’un canvi total de paradigma, més enllà d’una simple – encara que necessària – reforma legislativa.

Pin It on Pinterest