5 de febrer de 2024

INFORME DE L’ONU EXPOSA QUE L’ELEVAT NOMBRE D’EMBARASSOS NO DESITJATS REVELA UNA VULNERACIÓ DELS DRETS DE LES DONES

de ANUE

“Gairebé la meitat de tots els embarassos són no desitjats. La falta de mètodes anticonceptius disponibles, les guerres i altres crisis només agreugen la situació”, exposa un nou informe publicat el dimecres per l’agència de salut sexual i reproductiva de l’ONU. Aquesta xifra suposa 121 milions d’embarassos no desitjats.

L’informe adverteix també que existeix una necessitat de posar fi a aquesta crisi dels embarassos no desitjats, que és en realitat una crisi de drets humans que té “profundes conseqüències per a les societats, les dones i les nenes i la salut mundial”.

D’aquests embarassos no desitjats aproximadament més del 60% d’ells acaben en avortament i dins d’aquest percentatge, “el 45% de tots els avortaments són insegurs, la qual cosa representa entre el 5% i el 13% de totes les morts maternes registrades”. Aquesta xifra, a més, augmentarà a causa dels conflictes com la guerra a Ucraïna, situacions on s’interrompen les possibilitats d’accedir a l’anticoncepció i es produeix un augment de la violència sexual.

FACTORS:

  • La desigualtat de gènere i la paralització del desenvolupament.
  • El no accés a mètodes anticonceptius segurs.
  • El fet que algunes dones se sentin incapaces de dir que no a les demandes de sexe.
  • La falta d’atenció mèdica sexual i reproductiva.
  • Les normes socials que envolten a dona i que controlen el seu cos.
  • La violència sexual i la coerció reproductiva.
  • El sentiment de vergonya en els serveis de salut.
  • La pressió que les societats exerceixen sobre les dones i les nenes perquè es converteixin en mares.

QUÈ ES POT FER?

L’informe posa especial atenció en la correlació que existeix entre l’elevat nombre d’embarassos no desitjats i la vulneració dels drets humans de les dones i nenes.

Per a poder revertir aquesta situació l’informe proposa que els qui prenen les decisions i els encarregats dels sistemes de salut ajudin a prevenir embarassos no desitjats millorant “l’accessibilitat, l’acceptabilitat i les opcions anticonceptives”, mentre també els polítics i els líders comunitaris “empoderen a les dones i les nenes perquè prenguin decisions afirmatives sobre sexe, anticoncepció i maternitat”.

Article: https://news.un.org/es/story/2022/03/1506472

Fuente: ONU Noticias

Adaptación: Paula Aranda Ruiz

Pin It on Pinterest