5 de febrer de 2024

ASSETJAMENT DE CARRER: GAIREBÉ 8 DE CADA 10 JOVES DE MADRID, SEVILLA I BARCELONA HAN SOFERT ASSETJAMENT DE CARRER

de ANUE

L’estudi Safer Cities for Girls, realitzat per l’ONG Pla International, va revelar que gairebé 8 de cada 10 joves de Madrid, Sevilla i Barcelona han sofert assetjament de carrer. D’altra banda, el 90% d’aquestes dones no van rebre cap mena d’ajuda per part dels quals van ser testimonis.

L’assetjament de carrer és la forma de violència de gènere més normalitzada i al seu torn, la més infravalorada. Aquest assetjament va des de mirades lascives cap a les víctimes, a l’assetjament verbal com l’assetjament amb contacte físic que poden desembocar en violència sexual.

Aquest estudi va ser realitzat al llarg de 2020 i de 2021 on les participants van poder compartir les seves experiències al carrer, van ser recollits més de 3.000 testimoniatges. 

Dins de les conclusions extretes de l’estudi van trobar que el “43% de les experiències d’inseguretat i assetjament han tingut lloc en la via pública. El 14% de les experiències d’assetjament en aquestes capitals han tingut lloc de camí a una activitat esportiva o d’oci, un 11% en el transport públic i el 12% en parcs i jardins” (20 minutos, 2022).

El dret a poder accedir a la via pública i que aquest ús i gaudi no estigui condicionant la seva seguretat es veu vulnerat si ets dona, estan exposades a poder sofrir aquest tipus de violència només accedint a la via pública.

Aquesta por comporta en moltes ocasions determinats canvis de conducta, com el fet de no freqüentar zones poc il·luminades o poc transitades, evitar anar soles o evitar anar de nit; això comporta que el seu dret a la llibertat de moviment i a la seguretat també es vegin vulnerats.

Però, i què poden fer ells?

Unes altres de les conclusions que extreu l’informe és que “el 90% de les noies que han estat assetjades al carrer no han rebut cap mena d’ajuda per part dels testimonis” (20 minutos, 2022). Per això el projecte reivindica que “aquesta xifra demostra que les nenes i joves no poden canviar això soles. Necessiten aliats, i els homes tenen un paper fonamental que exercir en aquest sentit (…) iniciatives contra les situacions d’assetjament cap a la dona destaquen la importància de la intervenció d’un testimoni.” (20 minutos, 2022).

Una de les propostes que proposen iniciatives és Estand Up, un programa de formació elaborat per L’Oreal Paris en col·laboració amb l’ONG Hollaback! que pretén posar fi a l’assetjament sexual en espais públics. Suggereixen cinc formes per a oferir ajudes en aquestes situacions.

Donar assistència. Establir una conversa directa amb la víctima, preguntar-li com està, oferir-li ajuda o simplement donar-li conversa.
Delegar. Alertar a algú més sobre el que està succeint.
Documentar. Recollir proves de l’assetjament. Adverteixen també de no compartir-ho ni publicar-ho sense el consentiment de la víctima.
Dirigir-se a l’assetjador. Frenar-li verbalment, però evitar iniciar una situació més violenta de la inicial.
Distreure. Col·locar-se entre l’assetjador i la víctima amb la condició de desviar l’atenció.
El més important, a part de totes aquestes propostes, és que es visibilitzi que l’assetjament de carrer també és una forma de violència cap a les dones i que deixi de ser banalitzat perquè en una conducta d’aquest tipus no sols violenta a la víctima, sinó que pot ser el començament d’una altra mena de violències.

https://www.20minutos.es/mujer/mas-mujer/casi-8-de-cada-10-jovenes-de-madrid-sevilla-y-barcelona-han-sufrido-acoso-callejero-que-hacer-si-ves-o-sufres-esta-situacion-5088095/

Fuente: 20 minutos

Adaptación: Paula Aranda Ruiz

Pin It on Pinterest