1 de febrer de 2024

LLIBERTAT I DIGNITAT EN L’ATENCIÓ OBSTÉTRICA: DESCIFRANDO LA VIOLENCIA OBSTÉTRICA

de ANUE

Aquest article exposa la violència obstètrica com una manifestació de violència de gènere que es produeix en l’àmbit de l’atenció sanitària durant l’embaràs, el part i el postpart. Més enllà de ser simplement una qüestió de comportament mèdic inadequat, s’insisteix en la seva arrel en un entorn institucional que la permet i normalitza. La llibertat i la dignitat de les dones es destaquen com a pilars fonamentals, on la llibertat implica la capacitat de prendre decisions informades i autònomes sobre la seva atenció obstètrica.

La violència obstètrica es connecta amb la violència institucional i la de gènere, ja que es produeix dins d’institucions de salut i està lligada a actituds i polítiques que vulneren els drets i la dignitat de les dones. Des del menyspreu a les decisions fins als procediments mèdics sense consentiment adequat, es destaquen diverses formes d’aquesta violència que minven la dignitat i l’autonomia de les dones.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la violència obstètrica com maltractament físic, humiliació, abús verbal i procediments mèdics coercitius o no consentits. Insta els governs a destinar recursos a la investigació d’aquesta forma de violència i a millorar la qualitat de l’atenció materna.

Per aprofundir en la perspectiva personal, l’article conclou amb una entrevista a una dona, Aina Parareda, que ha viscut violència obstètrica. Aquest exemple destaca la necessitat de conscienciar sobre aquesta qüestió i treballar cap a una atenció obstètrica respectuosa i digna per a totes les dones.

Pin It on Pinterest